28866 afisari
CANCERUL, boala fără milă
publicat in data de 02-03-2009

    Simpla menţionare a acestei maladii trezeşte fiori! Deşi ocupă locul doi drept cauză a mortalităţii, în majoritatea ţărilor, cancerul sperie mult mai mult decât bolile cardiovasculare. Cercetătorii au arătat că această boală cu multe şi variate localizări este strâns legată de stilul şi mediul de viaţă. Constituenţii naturali sau poluanţi din hrană pot produce, promova sau inhiba apariţia cancerului. Influenţei alimentelor, i se mai adaugă radiaţiile solare sau cele ionizate, stresul sau prezenţa unor poluanţi: aerul, apa sau hrana.

      În ultimii zece ani, au fost efectuate cercetări în acest domeniu, iar studiile au confirmat implicarea factorilor de mediu în producerea cancerului şi enorma importanţă a calităţii hranei. În general, frecvenţa cancerului este mică în ţările asiatice, mediteraneene în care predomină hrana vegetală, bogată în fructe,verdeţuri, puţină carne şi grăsimi. Fumatul este un factor principal pentru cancerul pulmonar, dar şi pentru bolile cardiovasculare. Desigur, nu toate formele de cancer sunt afectate de calitatea hranei. Localizările care par să fie mult influenţate sunt cancerul de sân, stomac, colon ( din cauza calităţii hranei), pulmonar (din cauza fumatului), prostată (dezechilibre hormonale la bărbaţi), laringe, col uterin şi tiroidă (dezechilibre hormonale la femei).

Calitatea hranei influenţează apariţia cancerului, fie direct, cum este cazul localizării la colon, stomac, vezica biliara, rect, fie indirect, prin prezenţa în alimente a unor substanţe cancerigene( hidrocarburi, pesticide, metale grele) care promovează devierea proceselor de proliferare ,regenerare, detoxifiere, reparare.

     În alimente se pot găsi cantităţi variabile din următorii compuşi cancerigeni:

      - pesticide, în special compuşi organofosforici

      - metale grele ca plumbul, mercurul

      - nitriţi (în mezeluri) care pot trece în nitrozoamine

      - urme de gudroane, reziduuri petroliere, uleiuri minerale

Aceşti compuşi cancerigeni sunt în mare parte detoxificaţi, dar în cantitate mare şi prin antrenarea formării de radicali liberi sunt alterate procesele de diferenţiere celulară, de reparare a ADN, refacere celulară. Majoritatea agenţilor cancerigeni sunt liposolubile şi se depozitează în ţesutul adipos. În plus, procesul de detoxifiere al acestor compuşi cancerigeni are loc într- o componentă celulară denumită reticul endoplasmatic, de asemenea bogat în lipide.

Implicarea grăsimilor ca factor favorizant în apariţia cancerului se datorează depozitării agenţilor cancerigeni în lipide şi a metabolizării lor în fracţiunile celulare lipoproteice. De aceeea, o hrană bogată în  grăsimi favorizează apariţia unor forme de cancer.

Implicarea alimentaţiei şi a stilului de viaţă în producerea cancerului este, poate, cel mai clar, evidenţiat în localizarea la nivelul sistemului gastrointestinal.

Cancerul cavităţii bucale se întâlneşte cu frecvenţă mai mare la persoanele care au inflamaţii frecvente sau la persoanele care fumează.

Cancerul de esofag şi stomac apare mai frecvent la persoanele care consumă des băuturi tari ,fabricate artizanal în recipiente metalice.

Cancerul de ficat mai apare în afară de alcoolici, la consumatorii de alimente mucegăite (arahide, legume, brânzeturi).

Cancerul de colon apare adesea la persoanele care au constipaţii cronice.

    

    ACŢIUNI NUTRIŢIONALE PREVENTIVE:

   - consumaţi tomate şi legume verzi, cum ar fi broccoli, mazăre, spanac, varză, deoarece conţin substanţe capabile să reducă riscul de cancer de colon, de stomac sau de rect.

   - consumaţi ceai verde sau negru, deoarece conţine polifenoli, antioxidanţii caracteristici care permit lupta contra radicalilor liberi.

   - nu uitaţi de usturoi, care neutralizează formarea celulelor canceroase, în special celulele cancerului de sân şi de colon.

   - consumaţi peşte oceanic, deoarece limitează leziunile celulare legate de cancerul pielii şi reduc riscul de propagare a metastazelor de la sân către plămâni.

   - consumaţi suficiente fibre care favorizează eliminarea toxinelor.

   - consumaţi 25 g de soia în fiecare zi.

 

  VITAMINE RECOMANDATE:

  - beta-carotenul - un morcov de 20 de cm pe zi

  - vitamina B2     - 1,5 mg zilnic

  - vitamina B6     - 2 mg zinic

  - vitamina B9     - 400-800 mcg zilnic

  - vitamina B12   - 1000 mcg zilnic

  - vitamina C       - 250-1000 mg zilnic, in 2- 3 reprize

  - vitamina E

  - calciu              -1250 mg zilnic

  - seleniu            - 50-200 mcg zilnic

  - zinc                  -15-50 mg zilnic

 

ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ APARIŢIA CANCERULUI:

-carnea, mai ales carnea grasă cum este cazul mezelurilor

- unele uleiuri (uleiul de porumb)

- abuzul de alcool

- mâncăruri grase, prăjite şi consumate foarte fierbinţi

- zahărul 

 



Te-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF

http://www.tvoltenia.ro/