Violența asupra copiilor duce la decăderea din drepturi a părinților - Revista Carolina - revista femeilor puternice din Oltenia
41638 afisari
Violența asupra copiilor duce la decăderea din drepturi a părinților
publicat in data de 14-06-2010

La inţiativa Organizaţiei ”Salvaţi Copiii” România, Parlamentul României a consacrat din 2006 ziua de 5 iunie ca “Ziua împotriva violenţei asupra copilului”.

Ca urmare a campaniei naţionale “Bătaia nu este ruptă din rai” (derulată în perioada 2002-2004), anterior, în anul 2004, a fost introdus în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, articolul 90, prin care se interzice aplicarea oricăror pedepse fizice și tratamente umilitoare copilului. În acest fel, România - ţară semnatară a Convenţiei ONU, a devenit cea de a 13-a ţară (din cele 22 din întreaga lume) în care este interzisă prin lege violenţa împotriva copilului în familie şi în afara mediului familial.

Conform disp. art. 85 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violenţă, abuz, rele tratamente sau neglijenţă. Orice persoană fizică sau juridică, precum şi copilul, pot sesiza autorităţile abilitate de lege să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violenţă, inclusiv violenţa sexuală, vătămare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenţă.
Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta, prin care este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.

Prin neglijarea copilului se înţelege omisiunea, voluntară sau involuntară, a unei persoane care are responsabilitatea creşterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură subordonată acestei responsabilităţi, fapt care pune în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.
Relele tratamente reprezintă privarea intenţionată a copilului de drepturile sale, sau de satisfacerea nevoilor personale esenţiale, de natură să pună în pericol viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică.

Potrivit concluziilor unui studiu furnizat de Salvaţi Copiii, înaintea Zilei împotriva violenţei asupra copilului, aproape o treime dintre părinţii din Romania nu cunosc existenţa prevederilor legale care interzic pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare aplicate minorilor. Mai mult, două treimi din populaţie încă mai consideră că “bătaia e ruptă din rai”.
Legea nr. 272/2004 conţine un întreg capitol (XII) care se referă la „Răspunderi şi sancţiuni” pentru încălcarea drepturilor copiilor. Acestea sunt infracţiuni ce pot fi săvârşite de orice persoană care abuzează de un minor, dar şi  abateri disciplinare şi contravenţii ce pot fi săvârşite de angajaţi ai instituţiilor ce au ca atribuţii protecţia drepturilor copiilor.
Astfel, conform dispozițiilor art. 132 din acest act normativ, îndemnul ori înlesnirea practicării cerşetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerşetoriei de către un minor se pedepseste cu închisoare de la 1 la 3 ani. Recrutarea ori constrângerea unui minor la cerşetorie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Dacă faptele sunt savârşite de un părinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani, respectiv de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

De asemenea, fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Codul penal român şi alte legi speciale se referă însă la numeroase alte infracţiuni săvârşite asupra copiilor din care dacă facem referire doar la cele de natură sexuală putem aminti: pedofilia, relaţiile incestuoase, traficul de carne vie, proxenetismul. În România, prin Legea nr. 196/2003, privind prevenirea și combaterea pornografiei, la art. 8, al. 4, se interzice realizarea şi administrarea site-urilor având caracter pedofil.

Potrivit legislaţiei române în materie, dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtare abuzivă sau prin neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, sau dacă educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a copilului nu se fac corespunzător, instanţa judecătorească va pronunţa decăderea părintelui din drepturile părinteşti. Cererea se exercită de autoritatea tutelară, nu se timbrează şi este de competenţa tribunalului de la domiciliul părinţilor. Părintele decăzut din drepturile părinteşti are obligaţia de întreţinere a copilului şi poate să păstreze, în condiţiile legii, legături personale cu acesta din urmă. Redarea exercitiului drepturilor părinteşti este tot de competenţa instanţelor judecatoreşti şi se dispune atunci cand au încetat împrejurările care au dus la sancţiunea decăderii.

La nivel european există un număr de telefon unic de urgenţă pentru copiii abuzaţi sau pentru părinţii îngrijoraţi. Anul trecut, Asociaţia Telefonul Copilului, o organizaţie neguvernamentală, non profit, a reuşit implementarea şi în ţara noastră a acestui serviciu gratuit. Apelând 116111 din reţeaua de telefonie Romtelecom, de la telefoanele fixe de acasă sau de la cele publice (nu este necesară cartela), între orele 8,00 – 20,00, un consilier va fi întotdeauna la dipoziţia celor care sună. Cei care răspund la telefon sunt specialişti în drepturile copilului, asistenţi sociali şi psihologi.

Pe lângă activitatea proprie de consiliere şi asistenţă, specialiştii care răspund la  Telefonul Copilului  lucrează în colaborare cu instituţii care activează în domeniul drepturilor copilului: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Inspectoratul Şcolar, Poliţia Română, Biserica Ortodoxă Română, Agenţia Naţională Antidrog, Oficiul Român pentru Adopţii, Consiliul Copiilor Spune! , şi alte fundaţii şi organizaţii, pentru a rezolva problema particulară pentru care au fost sunaţi.Te-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF

http://www.tvoltenia.ro/