35638 afisari
Roza Martin
publicat in data de 14-06-2010

Roza, aşa cum o ştiu prietenii, are, ca toate femeile, pasiunea frumosului. Numai că ea nu o exprimă numai prin machiaj şi haine, ci prin artă. În afară de asta, e un profesor dedicat muncii sale şi ca totul să fie complet, este şi foarte frumoasă, în exterior şi interior.

Carolina: Care au fost începuturile carierei tale? Cine te-a sprijinit şi îndrumat?
Roza: Începuturile carierei mele au fost în primii ani de viaţă, cu cărţile mamei şi pereţii casei, apoi cu decuparea voalului de mireasă şi uneltele din pivniţa tatei, dezansamblarea ceasurilor şi jucăriilor mecanice. Cu această curiozitate, am descoperit şi instrumentele muzicale, începând cu pianul chinezesc, muzicuţa, chitara şi în special vioara, la care am cântat opt ani, în cadrul Casei Pionierilor cu rezultate la Cântarea României, cu satisfacţia de a apărea la televizor şi de a merge în tabere.
Odată cu clasa a VIII-a au început frământările în ceea ce priveşte viitorul meu. Sinceră să fiu, nu vedeam posibilitatea ca eu şi familia mea să avem puterea de a face sacrificiile necesare pentru ca eu să urmez un liceu în afara oraşului, şi mai ales unul de artă.
Odată ajunsă la Liceul de Artă din Craiova, am ştiut că va fii, ceea ce eu în subconştient îmi doream să fac: pictură şi nu muzică.
De atunci, totul a fost ca şi pregătit pentru mine. Primul om de artă care mi-a apărut în cale şi care apoi mi-a fost mentor, a fost profesorul de pictură Mihail Trifan. În toţi anii de pregătire profesională din liceu şi până la facultate, am avut ocazia să cunosc unii dintre cei mai buni profesori şi oameni de cultură din ţară. Nu vreau să enumăr aici nume, pentru a nu omite pe cineva drag şi a regreta, în schimb ştiu sigur că familiei mele îi  datorez mii de mulţumiri pentru ajutorul şi încrederea pe care mi le-au acordat.

Carolina:Cum se îmbină activităţile profesorale cu cele de artist?
Roza: Activitatea didactică a fost tot o alegere karmică, dacă pot spune aşa, care mi-a dat satisfacţii atât pe plan spiritual, cât şi profesional. Am început aceasta activitate în anul V de facultate, la o şcoala catolică de pe lângă bulevardul Victoria şi la Liceul de Artă Tonitza din Bucureşti, în paralel cu Liceul de Artă din Craiova. După doi ani m-am stabilit în Craiova, m-am titularizat ca artist plastic şi ca profesor la Şcoala nr. 22 ,,Mircea Eliade , unde am avut cele mai interesante experiențe. Am colaborat doi ani cu Şcoala Populară de Artă ”Cornetti” şi Cercul Militar Craiova, ca profesor de grafică şi pictură. Şcoala, recunosc,  îmi ocupă cel mai mult timp şi energie datorită pasiunii pentru lucrul la clasă, proiectelor şi parteneriatelor pe care le-am întreprins.

Carolina: Cine este muza ta în prezent şi ce surse de inspiraţie ai avut de-a lungul timpului?
Roza: Inspiraţia pentru mine a fost să descopăr energia creatoare. În general, omul are multe motive de inspiraţie dar ceea ce îl face unic este actul de creație. Este o experienţă personală, mult prea profundă pentru a fi relatată.

Carolina: Cum descrii arta timpurilor noastre?
Roza: Arta timpurilor noastre este universală, nu mai are particularităţi, graniţe, tradiţii, este o haină pe care o putem îmbrăca cu toţii, accesibilă, de consum, în care poate interveni oricine.

Carolina: Care sunt condiţiile să ajungi un artist renumit?
Roza: Dacă există o condiţie ca să fii artist, aceasta depinde de tine, dar dacă vrei sa fii şi renumit, atunci aceasta rămâne la aprecierea altora.

Carolina: Este arta o formă de subzistenţă, aşa cum afirmă mulţi artişti sau poţi trăi din asta?
Roza: Ca să mai şi trăieşti din asta, este un noroc. Depinde de genul de artă pe care îl faci. Şi aici artiştii fac compromisuri ca în toate timpurile. Una este o comandă sau o lucrare care să placă, şi alta este lucrarea spiritului creator.

Carolina: Câte lucrări ai făcut până acum? Le mai ştii numărul?
Roza: Puţine, dacă este vorba de ceea ce cred eu despre artă. Şi asta nu se măsoară în număr, ci în trăiri.

Carolina:Care a fost cel mai important premiu sau recompensă pentru munca ta?
Roza: Cea mai mare recompensă pentru munca mea, pe care am primit-o cu refuz, a fost aceea de a accepta publicarea datelor mele în Cartea Personalităţilor din România.

Carolina: Care au fost cele mai remarcabile proiecte desfăşurate cu copiii şi ce ecou au avut?
Roza: În privinţa activităţilor didactice cu copiii, acestea sunt extrem de variate. În afara concursurilor de desen, la care participă şi au rezultate, le-am organizat expoziţii personale de pictură, desen, creaţii vestimentare, excursii documentare, ca cea de la Horezu, unde au avut ocazia să mânuiască roata olarului, proiecte video, acţiuni stradale, în parc, centrul oraşului şi în instituţii de cultură şi artă din Craiova.
Marea satisfacţie a profesorilor este aceea pe care am întâlnit-o şi eu de la foşti elevi care au venit să-mi mulţumească pentru ceea ce au urmat să devină. Sunt câteva nume de care sunt mândră şi de care veţi auzi.

Carolina: Atunci când te prezinţi cuiva, ce profesie adaugi la nume, cea de profesor sau de pictor?
Roza: Şi una şi cealaltă te definesc ca om şi, dacă Dumnezeu a vrut ca eu să le fac, atunci sunt şi una şi cealaltă.

Carolina: Cum e Rozalia Martin ca om?
Roza: Verbul caracteristic zodiei mele este a vedea, aşa că a vedea în perspectivă sau a observa lucruri pe care alţii nu le percep, este şi un plus şi un minus pentru vremurile pe care le trăim. Nu sunt nici vizionară, nici o visătoare, sunt un om care ştie ce înseamnă echilibrul într-o mare agitată.
Interviu de Oana CătănoiuTe-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF

http://www.tvoltenia.ro/