27106 afisari
interviu Ana-Maria Munteanu
publicat in data de 07-07-2010

Ana-Maria Munteanu este profesoară la Facultatea de Drept. La cursurile ei, studenţii nu au motive să se plictisească pentru că, în afară de faptul că este un dascăl bun, Ana reuşeşte să le  capteze atenţia prin frumuseţea şi felul ei plăcut de a fi.

Carolina: Pentru a ajunge profesor universitar e musai să fii ales de un profesor ca preparator, apoi ca asistent. Care a fost relația ta cu profesorul respectiv și cum ar trebui să fie, în general, relația student- profesor?
 Ana- Maria Munteanu: În primul rând că nu este neapărat necesar să fii ales de către un profesor ca preparator sau asistent, ci în funcţie de pregătirea profesională şi aici mă refer la facultatea absolvită, doctorat, master, obţii postul ale cărui cerinţe le îndeplineşti. Şi eu am parcurs acest traseu până să ajung să ocup postul de lector universitar şi am avut şansa să lucrez cu profesori extraordinari, care au reprezentat pentru mine deschizători de drumuri în această meserie.

Carolina:  Dar relația ta cu studenții cum ai descrie-o?
A.M.: Este adevărat că statutul de profesor, când eşti femeie, este unul special, însă studenţii de la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Craiova dau dovadă de maturitate şi comunicăm foarte bine ori de câte ori avem ocazia.

Carolina: Femeile sunt, de regulă, pasionate de modă. Ținuta ta la catedră diferă de cea de stradă sau impune anumite rigori?
A.M.: Categoric că atunci când mă aflu în faţa studenţilor ţinuta mea este una adecvată statutului pe care îl am şi la fel de firesc este faptul că în timpul meu liber cochetez cu moda.

Carolina: Programul unui profesor universitar e foarte încărcat, în special în sesiune. Cum compensezi timpul petrecut la serviciu, departe de familie?
A.M.: Pentru mine familia este esenţa vieţii, astfel că tot timpul meu liber îl dedic ei şi când spun asta mă refer la faptul că sunt alături de copiii şi soţul meu în toate momentele speciale şi suficient cât să-mi încarc bateriile pentru ziua care urmează.

Carolina: O femeie de carieră poate fi de asemenea o bună gospodină sau trebuie să se dedice succesului? Poți tinde să atingi perfecțiunea pe toate planurile?
A.M.: Ca să răspund la această întrebare cât mai corect, aş putea spune că suntem în secolul femeii. Poziţia ei în societate s-a schimbat mult, astfel că azi poţi fii o femeie de carieră şi totodată mamă sau gospodină. Reţeta succesului în acest sens ar fi puţin din toate.

Carolina: Se știe că studenții sunt capabili de cele mai inedite și amuzante lucruri, de la stilul de a copia, până la inevitabilele” perle”. De-a lungul carierei tale, care au fost momentele de care îți amintești cu cea mai mare plăcere?
 A.M.: Istorioare de acest gen sunt picanterii  ale studenţiei şi fac parte din farmecul amintirilor în timp, de la fiţuici găsite pe sub scaune şi până la cele scrise în palmă.
Carolina: Dar cel mai greu moment de când ai această profesie, care a fost?
Sunt o profesoară încă tânără, deci momente grele nu pot trece în cartea mea de vizită, dar îmi doresc ca atunci când vor veni, să am puterea şi experienţa necesară să le pot trece cu bine.

Carolina: Ai ales să fii profesor universitar sau a fost doar o circumstanță fericită? Ai renunța la profesia ta pentru mai mulți bani?
A.M.: Sunt un om cu principii, astfel că atunci cînd fac ceva, tind către perfecţiune şi merg până la capăt. Nu aş alege banii dacă nu mi-ar plăcea ceea ce fac.

Carolina: Tot mai des se scrie în presă despre idilele dintre profesori și elevi sau studenți. Ce părere ai despre acest gen de relație?
A.M.: Asta chiar este o întrebare delicată şi sincer mi-e teamă să dau un răspuns care să nu mă reprezinte. Nu ştiu ce să spun, pentru că lucrurile în această situaţie depăşesc graniţele statutului pe care ni l-am ales şi ating trăiri personale.

Carolina: Cum ai descrie-o pe doamna profesoară Munteanu într-un singur cuvânt?
A.M.: Nouă, femeilor, niciodată nu ne ajung cuvintele pentru a transmite ce ne dorim, aşa că voi spune că mă identific cu mesajul: “Un bun profesor are o grijă statornică: îi învaţă pe discipoli să se lipsească de el.”
Oana CătănoiuTe-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul 1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF

http://www.tvoltenia.ro/