8508 afisari
Condimente pentru bucătăria ta
publicat in data de 02-09-2010

Toamna începem să pregătim conservele pentru iarnă, pregătim borcanele cu murături, zacuscă, compoturi. Neglijăm însă condimentele, care ar trebui să nu ne lispească din casă. Sunt grozave în mâncăruri și lasă un miros plăcut în bucătărie.
Frunzele de dafin trebuie folosite doar dacă au culoarea verde. Cele de culoare maronie sunt vechi și și-au pierdut aroma. Se păstrează în borcane închise ermetic, ferite de umezeală și căldură.
Chimionul măcinat  se folosește în cantități mici ( un vârf de cuțit) pentru că aroma lui este foarte puternică. Semințele capătă o aromă intensă dacă sunt prăjite înainte de folosire. Se păstrează în borcane închise ermetic, ferit de aer, umezeală și lumină.
Caperele  au un gust acrișor și se folosesc la sosuri, pește, pui, paste făinoase. Se murează în oțet cu sare și se păstrează în locuri reci, ferite de soare. Nu se folosesc în preparate fierbinți pentru că își pierd foarte ușor aroma.
Macul are un gust asemănător nucilor și se utilizează în special la produsele de patiserie, în cozonac, strudel dar și pentru unele sosuri. Trebuie folosit în cantități moderate pentru că are un efect laxativ.
Hasma (ceapa franțuzească), seamănă izbitor cu ceapa obișnuită dar este mai mică și are un gust subtil de usturoi. Se folosește numai crudă sau fiartă pentru că prăjită capătă un gust amărui. Se folosește la prepararea sosurilor și a celebrei supe de ceapă franțuzești. Hasma se păstrează în aceleași condiții ca usturoiul și ceapa obișnuită.
Frunzele de maghiran se folosesc la prepararea cârnaților sau la preparatele din pește și au o aromă foarte plăcută când sunt proaspete.  Maghiranul proaspăt se poate pune la congelat pentru iarnă sau se poate usca la temperatura camerei.
Curcuma este o plantă tropicală a cărei tulpină galbenă (măcinată) se folosește la preparatele  cu  orez, linte, carne roșie. Se confundă ușor cu șofranul care se vinde tot sub formă de pulbere galbenă.
Curcuma necesită condiții speciale de depozitare pentru că își pierde foarte ușor aroma.
Creson de Para se folosește în alte bucătării în locul ardeiului iute,  al piperului sau chiar al hreanului. Se folosește în stare proaspătă, atât florile cât și frunzele. Recomandat pentru carnea de rață în special, poate duce la amorțirea limbii și a gurii dacă este folosit în exces.

Pont: Pune frunze proaspete de busuioc sau leuștean în sticla cu ulei. Untdelemnul va căpăta o aromă deosebită iar salatele vor fi mai gustoase.



Te-ar mai putea interesa:


Comenteaza
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Nume*:
Email:
Comentariu*:
Cod de verificare:
Introduceti codul de mai sus:
 
Revista lunii. Descarca format PDF 8 martie - 8 aprilie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  2 anul 5
Revista lunii. Descarca format PDF.22 ianuarie -22 februarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  1 anul 5
.
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 decembrie -17 ianuarie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  12 anul 4
Revista lunii. Descarca format PDF. 17 noiembrie-17 decembrie Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  11 anul 4
.
Revista lunii octombrie - descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  10 anul 4
Revista lunii septembrie descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  9 anul 4
----
Revista lunii iunie- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  6 anul 4
----
Revista lunii mai- descarca format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  5 anul 4
Revista lunii aprilie - format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  4 anul 4
Revista lunii martie format PDF Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  3 anul 4
Vezi varianta electronica a revistei Revista Carolina - Coperta - Numarul  1 anul 4 Revista lunii decembrie- forat PDF

http://www.tvoltenia.ro/