trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Testul Cartonașelor (http://www.soscardio.ro), este o campanie iniţiată de Fundaţia Română a Inimii şi sprijinită de Ministerul Sănătăţii.
Secolul XXI este și va fi fără îndoială martorul unor schimbări majore în viața omenirii și în activitatea noastră de zi cu zi. Este secolul în care informatizarea a atins cote uimitoare, care face ca oamenii să-și citească informațiile pe internet de pe telefonul mobil, este în același timp secolul în care populația planetei a depășit 7 miliarde de locuitori. Este perioada unei explozii a dorinței de libertate care a dus la revoluții nemaiîntâlnite în anumite țări. Cu toate acestea, noi oamenii suntem în același timp supuși unor presiuni externe invizibile care își pune amprenta asupra vieții noastre. Stresul, oboseala la locul de muncă, superindustrializarea și superinformatizarea, consumul pe scară largă de alimente conservate, toți acești factori solicită în mod constant și intens capacitatea de adaptare a organismului uman. Acest lucru determină o creștere constantă a bolilor cardiovasculare, o creștere a frecvenței la tineri și deci un impact semnificativ asupra sănătății publice.
Bolile cardiovasculare constituie la ora actuală cea mai importantă cauză de îmbolnăvire și mortalitate în majoritatea statelor lumii. Statele dezvoltate au elaborat de-a lungul timpului ample programe de tratament în aceste boli dar și strategii de prevenire a acestora. În țara noastră aceste strategii preventive sunt încă în stadii timpurii iar noi trebuie să cunoștem aceste lucruri pentru a ne îmbunătăți confortul vieții și a împiedica apariția unor boli grave.
Mulți dintre noi știm ce înseamnă un infarct miocardic, un accident vascular sau o criză de angină pectorală dar foarte puțini știm ce măsuri trebuie să adoptăm pentru a preveni apariția lor.
Conceptul de risc cardiovascular a apărut din necesitatea de a evalua pentru fiecare persoană cât de probabilă este apariția unei boli cardiovasculare grave în decursul vieții. Unii factori de risc cum ar fi vârsta, sexul masculin sau feminin, ereditatea nu pot fi modificați prin schimbarea modului de viață, alți factori însă cum sunt fumatul, excesul în greutate, stresul, diabetul zaharat și creșterea colesterolului seric pot fi evitați sau controlați printr-un mod de viață sănătos.
Este bine ca fiecare dintre noi sa-și evalueze riscul cardiovascular pentru a cunoște starea lui de sănătate chiar dacă nu avem probleme cu inima. Site-ul: http://www.soscardio.ro, oferă o variantă accesibilă și ușor de înțeles sub forma ”testului cartonașelor”. Tot ce trebuie să faci este să completezi corect căsuţele testului, iar rezultatul calculat îţi va fi prezentat de îndată. Vei afla care este riscul tău de a dezvolta boală cardiovasculară gravă. Întreabă medicul tău despre rezultatul testului şi află ce ai de făcut. În situația în care nu ai posibilitatea să accesezi internetul mergi la medicul de familie pentru a efectua acest test. Nu uita să-ți evaluezi starea de sănătate la intervale regulate prin intermediul acestor teste.
Trăim la ora actuală fără nicio îndoială într-o perioadă dificilă. Criza economică, stresul de zi cu zi, lipsa timpului liber ne fac pe mulți dintre noi să nu fim conștienți de pericolele asupra sănătății noastre.
Acordă-ți câteva priorități: mănâncă ce trebuie și la ore regulate, scade cantitatea de grăsimi și consumă mai multe legume și fructe. Renunță la fumat, redu cantitatea de alcool și cafea. Învață să te relaxezi, fă plimbări zilnice pe jos. Toate aceste lucruri aparent minore pot duce la rezultate spectaculoase.
Cum pot aplica aceste schimbări în stilul meu de viaţă?
Stabileşte clar obiectivele, planifică aplicarea noului stil de viaţă.
Ești pregătit, gata, nu mai aștepta, iar în plus fă-ți periodic testul cartonașelor pentru ca inima ta să fie sănătoasă și ca tu să poți zâmbi la aniversarea strănepotului tău.
Știați că:
 -În România 2 din 3 decese sunt din cauza unor boli cardiovasculare.
-7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare. Acestea pot fi prevenite.
-La fiecare 4 minute un om moare din cauza unei boli cardiovasculare.
-La fiecare 20 minute un român suferă un accident  vascular cerebral. 1 din 5 nu supravieţuieşte.
 
 Camelia Cazacu
 cameliacazacu@revistacarolina.ro