trimite pe e-mail | tipareste articol | comentarii |
Carolina: Care este semnificația istorică a Zilelor Calfatului?
Mircea Guță: Semnificația Zilelor Municipiului Calafat este legată de Războiul de Independență de la 1877 și de data declarării Independenței României. Calafatul a fost orașul de unde s-au declanșat primele operațiuni militare ale acestui război romano-ruso - turc, de aici trăgându-se prima salvă de tun către cetatea Vidinului, ocupată la acel moment de armata otomană. Ziua Municipiului Calafat se sărbătorește încă din anul 1992, Calafatul fiind prima localitate din România care a avut această inițiativă.
Carolina: Caracterizaţi situaţia socio-economică din Calafat?
M.G.: Din păcate și orașul nostru a fost lovit din plin de criza economică mondială, numeroși oameni pierzându-și locurile de muncă, inclusiv din cadrul primăriei fiind obligați să disponibilizăm aproximativ 50 % din personal, aceasta fiind una dintre cele mai dureroase decizii din viața mea. De asemenea, din cauza scăderii consumului și micii întreprinzători locali au fost semnificativ afectați din punct de vedere financiar.
Carolina: În prezent este în curs de finalizare podul care va lega localitatea Calafat de orașul Vidin. Ce influență va avea acesta asupra dezvoltării viitoare a orașului?
M.G.: Podul va fi cu siguranță motorul dezvoltării economice a orașului, nu atât prin tranzitul impresionant care va fi în zona noastră, ci prin oportunitățile colaterale oferite de către acesta și noilor oportunități create intrinsec de o investiție de amploarea acesteia, din punctul meu de vedere poate cea mai mare din România ultimilor ani.
Carolina: Ce soluţii economice aveți pentru municipiulul Calafat şi cum veți atrage investitori străini?
M.G.: Vom profita din plin de oportunitățile oferite de podul de peste Dunăre și de portul Calafat. În acest sens am demarat un proiect extrem de ambițios privind înființarea unui parc industrial la Calafat care până în momentul de față suscită un enorm interes mai ales datorită aspectelor prezentate mai sus. Sperăm ca în maxim un an de la darea acesteia în folosință să creeze cel puțin 500 locuri de muncă.
Carolina: Încălzirea vremii va afecta în curând tot continentul European. In Romania, principalele regiuni expuse deşertificării vor fi Oltenia, Banatul şi Dobrogea, fiind vizat inclusiv si municipiul Calafat cu satele arondate. Ce măsuri considerați că sunt necesare pentru contracarareea acestui fenomen?
M.G.: În ceea ce privește combaterea fenomenului deșertificării, consider că trebuiesc luate urgent măsuri, atât la nivel local cât și la nivel național prin declanșarea unui amplu program de reîmpădurire care să ia în calcul aspectele extrem de sensibile privind combaterea acestui fenomen natural care poate avea un impact negativ ireversibil asupra economiei întregii țări. Consider, de asemenea că trebuie insistat asupra necesității prevenirii defrișărilor masive care au loc la nivelul întregii țări, prin constituirea unor asociații la nivel local prin intermediul cărora să se asigure paza pădurilor.
Carolina: Există un proiect pentru contruirea unei noi surse de căldură pentru ca cetățenii să poată beneficia de confortul termic necesar?
M.G.: Am avut mai multe întâlniri cu diverși investitori , însă actuala criză economică îi face pe majoritatea acestora să fie reticenți la o asemenea investiție chiar dacă producerea de energie pare să fie una dintre afacerile cele mai profitabile în acest moment. Totuși sunt optimist și sunt convins că în acest an putem pune măcar bazele construirii unei noi surse de căldură pentru anul viitor.
Carolina: Ce pondere au femeile în populația totală și căt de mult sunt implicate în viața economică și socială a Cetății?
M.G.: La nivelul municipiului Calafat există un număr total de 19.623 de persoane, dintre care 10.189 sunt femei. De asemenea, femeile din Calafat joacă un rol foarte important în toate domeniile de activitate, fiind prezente în Consiliul Local al Municipiului Calafat , fiind constituite într-un ONG cu numele ”Glasul Femeilor”, fiind prezente într-un număr semnificativ în educație, industria textilă, comerț, etc.
Carolina: Care sunt în opinia dvs. pricipalele atracții turistice din zonă? Există o bază de tratament modernă în zonă?
M.G.: Cu siguranță principalul punct de interes turistic este Dunărea, aceasta reușind prin cele două zone de agrement aflate pe malul ei, respectiv Debarcader și Bașcov, să atragă numeroși turiști din zonele învecinate, inclusiv din Craiova. Din acest an există în incinta Hotelului Panoramic și o bază de tratament ultramodernă care va constitui cu siguranță o altă importantă atracție pentru întreaga regiune a sudului Olteniei. De asemenea, Municipiul Calafat este un oraș încărcat de istorie, fapt ce duce la existența unui număr mare de monumente care amintesc de trecutul acestuia (Monumentul Independeței, Monumentul lui Cobuz, Monumentul serg. Constantin Popescu , Monumentul Bateria Mircea, Monumentul ”Marița”, existența câtorva biserici ( Biserica ”Izvorul Tămăduirii”, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” și Biserica Sf. Nicolae), precum și a unui Muzeu de Artă înscris în patrimoniul național.
Carolina: Un mesaj pe care doriți să-l transmiteți locuitorilor municipiului Calafat cu ocazia celei de a XX-a ediții ale „Zilelor Calafatului”?
M.G.: Doresc să încep prin a le mulțumi cetățenilor municipiului Calafat pentru demnitatea de care au dat